PODPOŘTE NÁS

Osud bezdomovců není lhostejný ..i děti mohou pomoci

Bylo nebylo. Vánoční jarmark, výborná paní učitelka, nadšení třídy třeťáků, dárky klientům a plánovaná mezigenerační setkávání. O tom jak dětská pomoc cestovala z Prahy do Berouna čtěte více po rozkliknutí nadpisu článku.

Jak to všechno začalo? ZŠ Bílá v Praze 6 každoročně pořádá vánoční jarmark. Děti z 3.C tentokrát natočily DVD, které na jarmarku prodávaly společně se svými výrobky. Vybralo se neuvěřitelných 1100,- Kč!!!

ZŠ Bílá

Třídní učitelka Yvona Darániová sbírala podněty od dětí i od rodičů, se třídou konzultovala a diskutovala, představila dětem různé možnosti, kam pomoc směrovat. A děti rozhodovaly. Samy byly překvapené, že tolik skupin by jejich pomoc potřebovalo (mimochodem, z prodeje vánočních výrobků na jarmarku celá škola podpořila psí útulek).

Nakonec vyhrála pomoc babičkám – seniorům (nejen) s Alzheimerovou chorobou, které bydlí ve Stacionáři sv. Anežky České v Berouně. Vybranou částku děti použily na nákup sady koulí na pétanque (těch pořádných, kvalitních, pro seniory vhodných, se kterými se i hraje seniorská liga ...na babičkách a dědečcích tedy již odzkoušených). Na zahradě Stacionáře je od loňska nové hřiště, které čeká na jarní počasí a své první sportovní nadšence. Pétanque je hra, kterou může hrát téměř každý. Nezáleží na věku ani síle a je výbornou pomůckou v procvičení soustředění i motoriky. A je to hra atraktivní a prostě hravá, takže naprosto vhodná i pro naše seniory.

Dům charity Beroun

A co se dělo dál? Paní učitelka velice zajímavě dětem vyprávěla, mimo jiné, o bezdomovectví. Jak se lidé do takové situace dostanou a jak jim správně pomoci. Děti myšlenka pomoci tak získala, že vyhlásily sbírku čajů. S akcí "Pytlík" se tak na chvíli staly terénními pracovníky.

Obcházely ostatní třídy ve škole, a zkusily nadchnout pro svůj cíl i další spolužáky a vybrat nějaké ty pytlíky čaje na zahřátí lidem, kteří se ocitli na ulici. Nakonec přispěly nejen rodiny dětí, ale sami učitelé a jejich rodiny. Například, dceru paní učitelky celá akce natolik oslovila, že se rozhodla stát se sama na chvíli terénním pracovníkem a stejnou myšlenku (tedy akci „Pytlík“) rozhlásila i ve svém zaměstnání. A tak se nakonec zapojili i další kolegové a kolegyně. A k čajům přibyly i instantní polévky, káva nebo horká čokoláda. Moc a moc a moc děkujeme Markétě Darániové! :-)

A jak to všechno dopadlo? Čaje právě doputovaly na Farní charitu! Jsou jich 3 krabice a 4 plné tašky.

Pracovníci terénního programu, kteří tuto zimu využívají novou várnici na čaj, obcházejí klienty, nabízejí jim možnost se alespoň na chvíli zahřát a zároveň tím získávají důvěru bezdomovců a přiblíží jim i další pomoc, kterou jim Farní charita Beroun může nabídnout. A nyní se mohou blýsknout novými příchutěmi.

Možná si myslíte, že je to banalita, mluvíme přeci jen o prachobyčejném čaji. Charitní "teréňáci" ale celou zimu spotřebovávali zásoby z potravinové banky, ze které letos získali pouze čaj heřmánkový.. Omlouváme se Ti, heřmánku, zachránils spoustu prokřehlých, ALE ..to je najednou dobrota! Změna je život a drobné radosti bývají největší.

práce v terénu

A co se dělo ve stacionáři u babiček? ..o tom zase příště.