Azylový dům sv. Jakuba

Jste v obtížné životní situaci a nemáte kde bydlet?

Kde nás najdete: Roháče z Dubé 131, Beroun – Zavadilka, telefon: 724 216 051

Vedoucí služby: Mgr. Mariana Radošovská - vedoucí azylového domu

Poslání

Posláním Azylového domu sv. Jakuba je poskytování pobytové sociální služby, která vytváří systém pomoci mužům nad 18 let v dlouhodobě nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení na dobu zpravidla nepřesahující 1 rok.

Cíl

Cílem služby je uživatel, který je svým stylem života s ohledem na jeho nepříznivou sociální situaci zapojený do běžné společnosti tak, že má dovednost získat bydlení, příjem, má informace, je zorientovaný ve své situaci a jejím možném řešení, je zdravotně stabilizovaný.

Cílová skupina

Plnoletí a soběstační muži bez přístřeší ohrožení sociálním vyloučením nebo s problémem se začleněním do občanského soužití (např. po návratu z výkonu trestu odnětí svobody, po propuštění z ústavní léčby, po ztrátě zaměstnání apod.).

Do služby jsou přijímáni zájemci, kteří prošli přijímacím řízením, jsou samostatní, mobilní (pokoje jsou v patře, WC a koupelna v přízemí), soběstační a chtějí řešit svou sociální situaci.

Cena za ubytování je 100Kč/den.

Základní činnosti:

• poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy,
  • poskytnutí ubytování na dobu zpravidla nepřesahující jeden rok,
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí,
  • základní sociální poradenství,
  • umožnění praní osobního prádla je za poplatek 20,- Kč na jednu pračku.

Kapacita je 11 lůžek v 2-3 lůžkových pokojích.

Provoz je nepřetržitý.

Podmínky přijetí

• Zájemce musí být muž starší 18 let.
  • Zájemce musí mít platný doklad totožnosti - občanský průkaz nebo pas.
  • Zájemce nebude přijat dřív než 6 měsíců po ukončení předchozího pobytu v AD.
  • Vyplněná žádost a konzultace se sociální pracovnicí služby.
  • Nepřijímáme osoby se závažnou psychiatrickou diagnózou, která by závažným způsobem narušovala kolektivní soužití.
  • Nepřijímáme osoby, které trpí akutní infekční nemocí nebo jejichž zdravotní stav vyžaduje poskytování péče ve zdravotnickém zařízení.
  • Žádost o umístění do AD sv. Jakuba

Před přijetím do služby si zájemce domluví osobní schůzku se sociální pracovnicí buď osobně, telefonicky: +420 724 216 051 nebo mailem na: adsvjakuba@charita-beroun.cz

Zásady poskytování služeb azylového domu a noclehárny

Uživatelé jsou bráni jako partneři, ke kterým pracovníci služby přistupují individuálně a s respektem, podle jejich aktuálních potřeb a možností s ohledem na momentální zdravotní stav a bezpečnost.

Financování služby: Služba je v roce 2018 realizována s přispěním Středočeského kraje a Města Beroun. OPZ

Přijmeme pracovníka v sociálních službách pro azylový dům pro muže

Charita Beroun hledá do svého týmu nového kolegu na pozici pracovník v sociálních službách v Azylovém domě sv. Jakuba pro muže.

Charita Beroun se účastní Národní potravinové sbírky

V sobotu 10. listopadu 2018 se můžete při nákupu v Bille Beroun a Hořovice potkat s pracovníky Charity Beroun a přispět libovolnou potravinou nebo drogistickým zbožím do Národní potravinové sbírky.

Kultura prostředí ovlivňuje osobnost i náladu jedince

Podařilo se nám, díky daru od Nadace Vinci, zvelebit interiér Azylového domu sv. Jakuba pro muže v Berouně. Odstranili jsme staré rozviklané podlahy a položili  zbrusu nové podlahové krytiny na chodbách a v pokojích uživatelů služby. A také jsme pěkně vymalovali. „Dar od Nadace Vinci pomohl citelně zútulnit nás azylový dům. Děkujeme za pomoc Nadaci Vinci lidem bez přístřeší“, řekla vedoucí AD pro muže Mariana Radošovská.

Kde potkáte tříkrálové koledníky?

Od 1. do 14. ledna 2018 můžete v Berouně a okolí potkat skupinky králů v kostýmech i bez, děti i dospělé. V našem regionu začne sbírka v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Počaplech, po novoroční mši v neděli 1. ledna. V článku se dozvíte další místa kde se bude koledovat. Na viděnou!

Sháníme kolegyni

Rádi bychom přijali nové zaměstnance. Znáte někoho s chutí a energií, kdo by rád pracoval v sociálních službách a staral se o rodiny, které mají obtíže s penězi, s prací, ve vztahu? Rozklikněte prosím nadpis článku a čtěte dál.

Poděkování za zorganizování sbírky

Děkujeme kolektivu berounské Jazykové školy Hany Vavrečkové za sbírku ošacení pro naše klienty. Materiální pomoc je v terénu moc potřebná, děkujeme za podporu!

Charita: Nikdo nesmí na ulici zmrznout!

Mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Ilustrační foto: Jakub Žák

Nastupující mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Víc než jindy proto hledají útočiště v denních centrech a azylových domech. Charita s tím počítá a rozšiřuje své kapacity. Zavedla mimořádná opatření, jako jsou „teplé židle“ či vyhřívané buňky. Kromě krátkodobého útulku a okamžité nabídky teplého jídla lidem na okraji nabízíme také pomoc s tím, jak se dostat z kolotoče dluhů a odrazit se ode dna.

Vánoční dekorace Šicí dílny k prodeji

Naše šikovné paní ze Šicí dílny mají našité panenky - andělíčky s vánočním kořením v bříšku, ozdoby na stromeček, taštičky a spoustu chňapek s vánoční tématikou. Nakoupit můžete přímo v dílně anebo na vánočních trzích, kterých se účastníme:

Berounská Noc venku se Sašou Uhlovou

Ve čtvrtek 23.11. nasměrují návštěvníci sálu Gymnázia J.Barranda počtvrté pozornost k lidem na okraji společnosti. Prodiskutovat sociální témata přijede Saša Uhlová, novinářka, o jejíž reportážích z prostředí nejhůře placených zaměstnání, se mluví jako o české žurnalistické události roku. V průběhu večera vystoupí také divadelní soubor DivaDno, ve kterém účinkují lidé bez domova.

Potravinová sbírka

V sobotu 11. 11. se konal 5. ročník Národní potravinové sbírky. V Berouně v Penny Marketu jsme žádali o dar potravin a drogistického zboží již počtvrté a nově jsme se zapojili v prodejnách Billa v Berouně a v Hořovicích. Celkem jste nám darovali úžasných 1663 kg pomoci, kterou distribuujeme lidem v nouzi.