Azylový dům sv. Josefa pro matky/otce s dětmi a pro ženy v tísni

Azylový dům v Lochovicích provozovaný Farní charitou Beroun byl pro klienty otevřen 1. února 2011.
Cílovou skupinu matky/otcové s dětmi jsme od 1. ledna 2016 rozšířili o ženy.
Do konce roku 2015 poskytl ubytování 481 klientům.

Azylový dům pro matky/otce s dětmi v tísni v Lochovicích v ziměpokoj Azylového domu na zahradě AD pro matky/otce s dětmi v tísni v Lochovicích

Kontakt   Žádost o umístění do AD

Poslání azylového domu

Farní charita Beroun poskytuje tuto službu v objektu bývalé fary v Lochovicích. Posláním AD je poskytnout uživatelům, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení, psychosociální pomoc a ubytování na nezbytně dlouhou dobu.

Cílová skupina

• Matky/otcové nebo úplné rodiny s nezletilými dětmi bez přístřeší a v hmotné nouzi
  • Rodiny bezprostředně postižené živelnou pohromou
  • Ženy v tísni
  • Oběti domácího násilí, obchodu s lidmi, imigranti a azylanti, osoby komerčně zneužívané, osoby žijící v sociálně vyloučených skupinách
  • Azylové služby nejsou určeny pro osoby, které mají vlastní bydlení, pro osoby v aktuálním stavu zneužívání drog a alkoholu a pro osoby bez povolení pobytu na území ČR

Cíle služby

• Přispět k psychické stabilizaci uživatelů služby
  • Podpořit uživatele v rozvoji samostatnosti a motivovat jej k činnostem, které nevedou k dlouhodobému setrvání v nepříznivé sociální situaci
  • Napomoci rodičům v oblasti řádné péče o dítě

Cena poskytované služby:

Ceny jsou stanoveny v souladu se zákonem o sociálních službách.
Činí 80 Kč za dospělou osobu/den, 50 Kč za 1. dítě/den, 40 Kč za 2. dítě/den a 3. a další dítě 30 Kč za den.

Poskytované služby:

• zajištění ubytování a podmínek pro osobní hygienu
  • pomoc při zajištění stravy, zajištění podmínek pro její samostatnou přípravu
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a obstarávání osobních záležitostí
  • základní sociální poradenství
  • psychologické poradenství
  • právní poradenství
  • výchovně vzdělávací programy (logopedie, speciálně pedagogická činnost) a další aktivizační činnosti

Pravidla pro poskytování služby

• Ubytování je poskytované na základě podání Žádosti o ubytování v AD
  • Se zájemcem o službu je veden vstupní rozhovor
  • Žadatel o službu je povinen věrohodně prokázat svoji totožnost i totožnost dítěte
  • Při podpisu smlouvy předkládá uživatel potvrzení o bezinfekčnosti
  • Smlouva je sepisována na dobu určitou, v délce jednoho měsíce s možností prodloužení, maximálně však na dobu 10 měsíců
  • Podepsáním smlouvy nevzniká uživateli právo na trvalý pobyt

Důvody odmítnutí přijetí zájemce o službu:

Žadatel o sociální službu může být odmítnut z kapacitních důvodů, nespadá do vymezené cílové skupiny, pro kterou je AD určen, je pod vlivem návykových látek, byl-li žadatel v AD již jednou ubytován a smlouva mu byla vypovězena pro hrubé porušení provozního řádu AD, v případě neuhrazení dluhu za ubytování.

Provozní doba je nepřetržitá. Klienti jsou přijímáni do AD podle jejich potřeby od 8.00 do 15.30, na krizové lůžko nepřetržitě.

Kapacita azylového domu je 10 lůžek pro dospělé a 20 lůžek pro děti.

Leták je ke stažení zde.

Financování AD sv. Josefa

Služba AD pro matky/otce s dětmi v tísni je financována z prostředků Středočeského kraje. Na jejím poskytování se také finančně podílí město Hořovice. Příspěvek na sociálně pedagogickou činnost poskytla Nadace Agrofert.

OPZ

Historie:

Azylový dům je vybudován v obci Lochovice, vzdálené 10 km od Hořovic. Přístřeší rodinám v tísni zde nabízí objekt bývalé fary, který si vyžádal rozsáhlou rekonstrukci. Investice potřebné na rekonstrukci získala Farní charita Beroun formou investičního grantu z Regionálního operačního programu Střední Čechy ve výši 13 milionů korun. Chybějící finanční prostředky zhruba ve výši zhruba 1,4 milionu korun charita získala z dalších zdrojů: více než 760 000 korun přispěla německá nadace Renovabis, 60 000 korun darovala nadace Divoké husy, dalších téměř 300 000 korun vynesla veřejná sbírka Pokojíčky a zbývající část finančních prostředků byla pokryta z výtěžku dalších benefičních akcí.

Nahlédnout do historie veřejné sbírky Pokojíčky, která byla vyhlášena na období od 1. 5. 2008 do 1. 4. 2011 můžete zde.

Stavba byla zkolaudována v říjnu 2010 a po dokončení terénních úprav v okolí objektu, kompletním vybavení a doplnění pracovního týmu přivítala první uživatele v únoru 2011.

Fotogalerie zařízení Farní charity Beroun

Charita Beroun se účastní Národní potravinové sbírky

V sobotu 10. listopadu 2018 se můžete při nákupu v Bille Beroun a Hořovice potkat s pracovníky Charity Beroun a přispět libovolnou potravinou nebo drogistickým zbožím do Národní potravinové sbírky.

Lenka a kluci už mají pračku, ledničku a postele

Lenka a její kluci už mají pračku, ledničku i postele. Naše facebooková výzva měla velký ohlas. Děkujeme.

Restaurant day Beroun 19.5.2018

Celosvětový food festival, při kterém si úplně každý  může otevřít svoji restauraci / kavárnu / cukrárnu / bistro / bar na JEDEN DEN!

Kde a kde: Zborovské nám, Beroun. SOBOTA 19.5.

Za Charitu Beroun Vás pohostí Azylový dom pro rodiny s dětmi z Lochovic. Více na http://beroun.charita.cz/akce/restaurant-day-beroun-19-5/

Srdíčková brož Dobré vůle

Pro naši veřejnou sbírku Dobrá vůle ( http://www.dobra-vule.cz/) vytvořila berounská výtvarnice Jana Kubásková textilní brož se "SRDCEM", kterou na naší akcích uvidíte na našich dobrovolnících. Poprvé ji můžete spatřit na koncertě Suzuki Music Columbus 27.3. od 18,30 na Plzeňce.

Chudoba je dědičná, mladým chybí vzdělání i vzory,

Martina Veverková, sociální analytička Charity ČR. Foto: Aleš Masner

říká Martina Veverková, sociální analytička z Charity Česká republika v rozhovoru na DVTV. V Česku je možné zadlužit děti bez vlastního přičinění a kumulují se jim problémy spojené se sociálním vyloučením, říká.

Proč bych měl jít na benefiční koncert?

Rozhovor s producentkou Lenkou Koumarovou z The Prague Concert Co. s.r.o. o Benefičním koncertu SUZUKI MUSIC COLUMBUS pro Dobrou vůli.

1. benefiční koncert

Zveme vás na 1. benefiční koncert Suzuki Music Columbus pro Dobrou vůli. Koncert zahajuje oslavy 25. výročí Charity Beroun působící v regionu v oblasti sociálních služeb. V úterý 27.3.2018 od 18,30 si můžete na Plzeňce v Berouně vychutnat krásný a jedinečný hudební zážitek. Kromě zážitku si odnesete i dobrý pocit, že jste svojí účastí přispěli na dobrou věc. Výtěžek ze vstupenek bude věnován Azylovému domu pro rodiny s dětmi v Lochovicích.

Kde potkáte tříkrálové koledníky?

Od 1. do 14. ledna 2018 můžete v Berouně a okolí potkat skupinky králů v kostýmech i bez, děti i dospělé. V našem regionu začne sbírka v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Počaplech, po novoroční mši v neděli 1. ledna. V článku se dozvíte další místa kde se bude koledovat. Na viděnou!

Sháníme kolegyni

Rádi bychom přijali nové zaměstnance. Znáte někoho s chutí a energií, kdo by rád pracoval v sociálních službách a staral se o rodiny, které mají obtíže s penězi, s prací, ve vztahu? Rozklikněte prosím nadpis článku a čtěte dál.

Vánoční dekorace Šicí dílny k prodeji

Naše šikovné paní ze Šicí dílny mají našité panenky - andělíčky s vánočním kořením v bříšku, ozdoby na stromeček, taštičky a spoustu chňapek s vánoční tématikou. Nakoupit můžete přímo v dílně anebo na vánočních trzích, kterých se účastníme: