Touch of Gospel
7. prosince 2022 Rurika B

Touch of Gospel

Druhou adventní neděli 4. 12. 2022 nám do kostela sv. Jakuba staršího v Berouně přijel zazpívat známý plzeňský gospel, který oslavil již 20 let existence. Návštěvníkům koncertu navodil neopakovatelnou nejen vánoční, ale především srdečnou atmosféru. A vidět plný kostel zpívajících a radujících se lidí, byl jistě fantastický zážitek!  

Touch of Gospel

Dnes se význam názvu tohoto sboru posunul do nové roviny – touch znamená také dotek, a tak svým jménem a svými vystoupeními dávájí zpěváci najevo, že se jich tahle muzika bytostně dotýká v tom nejlepším smyslu slova a že to pohlazení chtějí předávat dál – všem, kdo si je přicházejí poslechnout.

Gospel

Dle slovníkových definic tohle slovo znamená mnohé, anglickým výrazem pro Evangelia (vlastně zkomolenina slovního spojení good spell, dobrá zpráva, případně God’s spell, Boží slovo) počínaje a názvem filmu režiséra Roba Hardyho z roku 2005 ani zdaleka nekonče.


Pro členy souboru Touch of Gospel má ale tenhle pojem primárně příchuť hudební exploze, ve které se mísí velebnost starých anglosaských křesťanských hymnů, skrytá informační sdělení černošských spirituálů, hudební vlivy New Orleansu i Memphisu, rytmy Karibiku i africké savany, přímočarost irské lidovky i vycizelovaná aranžmá současných velikánů dotyčného žánru.


Nicméně to podstatné, co činí gospel gospelem, tkví nejen v různosti cest, ale spíše v jednotě cíle, ke které všechna ta rozmanitost směřuje – k oslavě Boží velikosti, lásky a milosti, kterou obdarovává tento svět, a k vyjádření vděčnosti za to, že tomu tak je.

Převzato z webu Touch of Gospel

Více fotografií najdete v naší galerii Galerie (charita.cz)