POMOC UKRAJINĚ
2. března 2022 Rurika B

POMOC UKRAJINĚ

K mnohým dotazům, které se týkají organizování pomoci Ukrajincům ze strany Charity Beroun, bychom chtěli uvést tyto základní informace:

1. O potřebách Ukrajiny jedná Charita České republiky přímo s ukrajinskou Charitou. Z informací, které máme, jsou nyní nejvíce zapotřebí především finance, které Charitě umožní velmi rychle obstarat to, co Ukrajina nyní opravdu potřebuje, zavést to kamiony až na místo potřeby a předat v takové podobě, která zajistí přehlednost a snadnou využitelnost pomoci (v nemocnicích,…). To je logisticky nejrychlejší a nejefektivnější cesta pomoci. Proto, kdo chce pomoci teď hned, je k tomu nejrychlejší cesta skrze zaslání peněz na účet Charity ČR 55660022/0800 vs. 104
 
2. Sbírání starého oblečení, hraček,… nyní ničemu nepomůže. Auta, která se s takovou pomocí vydala na Slovensko, nyní stojí po stovkách na hranicích, nikam se nyní nedostanou a navíc tato forma pomoci není nyní žádána. Sbírat tyto věci „do zásoby“ nedává smysl.
 
3. Charita Beroun své kroky koordinuje jak s krizovým štábem v Berouně, tak s Arcidiecézní Charitou Praha. Z informací, které nyní máme, nám jako nejvhodnější vychází, zaměřit se na pomoc konkrétním rodinám, které budou v našem regionu ubytované. Zatím tato situace nenastala, ale v očekávaném množství běženců jistě přijde. Bude to pomoc dlouhodobá a potřebná. K tomu bychom také rádi získali lidi ochotné pomáhat.
 
„S ohledem na výše uvedené bychom chtěli vyzvat k trpělivosti a uchování odhodlání pomáhat pro další dny, týdny a měsíce. Chápeme, že vyvolaná situace lidi nyní tlačí „do akce“, ale ze zkušeností z jiných krizových situací je zřejmé, že následná cílená pomoc je mnohdy důležitější a přínosnější, než kroky činěné v situaci přímého emočního vypětí.“
 
Petr Horák
ředitel Charity Beroun
 
Pokud byste nám chtěli nabídnout svou dobrovolnickou pomoc, potraviny, spacáky, deky, kontaktujte prosím v pracovní době naši telefonní linku 603 333 660. Děkujeme!