Terénní program pro osoby bez přístřeší

Poslání služby

Posláním služby Terénního programu Farní charity Beroun je pomoc osobám bez domova nebo těm, kteří jsou bezdomovectvím ohroženi. Služba se zaměřuje na osoby, které nevyužívají žádný dostupný systém pomoci.

Cílová skupina

Cílovou skupinu tvoří osoby bez domova nebo ti, kteří jsou bezdomovectvím ohroženi, a v daný čas žijí v regionu Berounska, Příbramska, Kladenska a Hořovicka. Terénní programu se zaměřuje zejména na ty, kteří jsou vyloučeni z účasti na jiných systémech pomoci a nevyužívají jiných sociálních služeb. Dále pak na osoby migrující územím regionů či osoby, které se „na ulici“ právě ocitly.

Cíle služby

Obecným cílem služby je minimalizace rizik spojených s bezdomovectvím.

Konkrétními cíli Terénního programu Farní charity Beroun jsou:

• Vyhledat a kontaktovat osobu bez přístřeší či osobu bezdomovectvím ohroženou v jejím přirozeném prostředí co nejdříve.
  • Navázání kontaktu a vybudování vztahu důvěry s osobou bez domova.
  • Informování osob bez domova o rizicích spojených se „životem na ulici“, pomoc se zajištěním základních životních potřeb.
  • Podpora a motivace osoby bez přístřeší k využívání návazných služeb pomoci a tím i k návratu do společnosti.

Princip služby

• Zásadním principem pracovníků služby Terénního programu Farní charity Beroun je respekt k osobnosti a situaci uživatelů, s čímž souvisí důraz na dobrovolnost a možnost volby, které náleží plně do rukou uživatele.
  • Veškeré činnosti poskytované službou Terénního programu jsou pro uživatele bezplatné.
  • Pracovníci služby mají na zřeteli lidskou důstojnost a tento princip spolu s možností volby uživatele určují charakter vlastní práce.
  • Služba je tam, kde jsou uživatelé či potenciální zájemci o službu.

terénní práce v Kladně

Podmínky poskytování sociální služby

Časové a prostorové hranice služby

• Služba Terénního programu je uživatelům k dispozici každý všední den a to zpravidla od 9.00 do 17.00.
  • Sociální služba má stanoven stabilní týdenní plán, podle kterého poskytujeme terénní práci v daných regionech: pondělí – Příbram, úterý, středa – Kladno, čtvrtek, pátek – Beroun, pátek dopoledne – Hořovice.

Kapacita služby

Maximální denní kapacita služby: 20 kontaktů a 5 intervencí.

Činnosti sociální služby

• Vyhledávání osob, které jsou bez domova či těch, kteří jsou bezdomovectvím ohroženi
  • Základní sociálně právní poradenství
  • Informace o rizicích spojených se životem „na ulici“
  • Pomoc se zajištěním dokladů totožnosti, dávek hmotné nouze či pojistných dávek
  • Doprovod a podpora komunikace s úřady a institucemi
  • Zprostředkování návazných služeb Farní charity Beroun či jiných organizací, které pomáhají cílové skupině
  • Pomoc se zajištěním stravy a dalších základních životních potřeb
  • Pomoc se zprostředkování lékařské péče
  • Pomoc při řešení konfliktů mezi klienty, mezi klienty a veřejností/institucemi
  • Po dohodě také možnost pomoci psychologa a právník

Personální zajištění služby

tři terénní sociální pracovnice, psycholog, právník, vedoucí služby

Materiální a technické zabezpečení služby

• zázemí služby tvoří kancelář v přízemí budovy Komunitního centra v Berouně a kancelář ve městě Kladně
  • sociální služba disponuje služebním automobilem

Financování Terénního programu pro osoby bez přístřeší

Služba je financována z prostředků Středočeského kraje. Na jejím poskytování se také finančně podílí města Hořovice, Beroun a Kladno.

Příklady ze života klientů

Uvedené příklady dokládají, že Terénní program pro osoby bez přístřeší je efektivní službou; je nezastupitelný, doplňuje, nikoliv konkuruje ostatním nástrojům pomoci osobám bez přístřeší. Příklady práce s klienty/příběhy

Kontakty   Fotogalerie zařízení Farní charity Beroun

Výroční zpráva Farní charity Beroun 2016

Kolika klientům Farní charita Beroun pomohla v roce 2016? Kolika lidem jsme dali práci, ale i kolik všechno kolem stálo? Významné události, novinky loňska, spousta fotografií a jiné nezbytnosti ..čtěte ve výroční zprávě FCHB za rok 2016 zde

V Berouně se replyšuje

Zaznamenali jste reklamu s VVrkou a LEOPRDem? V reklamě na perlivý nápoj už není pes fofolák, ale sympatické duo zvláštních plyšáků. A věděli jste kde se replyšuje a že Replyšovna z reklamy je vlastně Šicí dílna Farní charity Beroun? Nyní práci šikovných, dlouhodobě nezaměstnaných žen z dílny, ocení 5 tisíc majitelů zreplyšovaných zvířátek.

Vydařené trhy. Děkujeme za podporu!

Beroun se o víkendu opět zaplnil návštěvníky z širokého okolí a my jsme na oba dny Hrnčířských trhů tradičně připravili benefiční točení na kruhu. Do pokladničky jste našemu hrnčíři Jakubovi vložili 3 817 Kč. Dalších úžasných 26 587 Kč získala Šicí dílna prodejem chňapek, taštiček, ubrusů a nejrůznějších zvířátek. Také děkujeme panu Mrázovi, který nám poskytl dar ve výši 1 500 Kč a především panu Izbickému za možnost prezentace Farní charity Beroun.

Proč a jak slavíme Velikonoce?

Jak se svou rodinou slaví Velikonoce zaměstnanec Farní charity Beroun a s čím je toto období spjaté, podle katolické tradice? S Pavlem Konrádem, pracovníkem sociální rehabilitace, která dává šanci lidem, kteří jsou dlouhodobě bez práce a domova, jsme si povídali v Domě Charity na Zavadilce.

Přednáška o bezdomovectví

V pondělí 27. 3. zavítal tým Terénního programu pro osoby bez přístřeší k páťákům 3.ZŠ Beroun na Wagnerově náměstí. Příběhy z práce sociálních pracovníků a celé téma byly pro děti zajímavé a přinesly spoustu otázek do diskuze. Po přednášce jsem přijali pozvání na další, tentokrát pro sedmé třídy. Děkujeme za pozvání!

Přednáška o bezdomovectví na Kladně

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná zdravotnická škola Kladno (Havířská 1141) oslovila tým našeho Terénního programu s žádostí o přednášku na téma bezdomovectví. Povídání o životě na ulici a příklady z praxe sociálních pracovníků studenty zaujaly a jejich otázky a zájem o téma byly i pro nás velmi přínosné. Děkujeme za pozvání!

Poděkování škole za sbírku pro bezdomovce

Děkujeme tímto panu řediteli a učitelům Střední odborné školy a Středního odborného učiliště, Kladno, náměstí Edvarda Beneše 2353, za sbírku pořádanou na jejich škole pro naše klienty terénního programu - osoby bez přístřeší. Sbírka proběhla v prosinci 2016 v rámci Dne otevřených dveří. Děkujeme!

Spouštíme Teplou židli

Kvůli dlouhodobému poklesu teplot otevíráne prostory Denního centra pro osoby bez přístřeší zdarma i na noc. Ke spuštění programu tzv. Teplá židle dojde dnes, ve čtvrtek 5.1. a podle plánu potrvá do neděle kdy má dojít k oteplení. Otevřeno bude od 18 hodin do 06 ráno druhý den.

Více než šest tun potravin pro potřebné

Charity v pražské arcidiecézi se podílely na organizaci 3. ročníku Národní potravinové sbírky konané v sobotu 12 listopadu. Probíhala po celé zemi, zapojilo se do ní 600 obchodů, tisíce dobrovolníků a dárců. Farní charita Kolín, Arcidiecézní charita Praha, Farní charita Vlašim, Farní charita Lysá nad Labem, Farní charita Příbram a Farní charita Beroun získaly v průběhu sbírky celkem 6 323 kilogramů potravin.

Stavba kapličky v plném proudu

Farní charita Beroun zvítězila v počinu Era pomáhá regionům s projektem: Venkovní kaple – intimní místo tichosti a klidu. Venkovní "kaplička" na zahradě Domova pro seniory s Alzheimerovou chorobou bude sloužit k odpočinku a k pomoci udržovat duchovní život seniorů, na který byli zvyklí. Prostory budou také sloužit k důstojnému rozloučení v případě úmrtí klientů.