Krizový noční provoz - poskytnutí místnosti se sociálním zázemím, kam se mohou zdarma lidé uchýlit v mrazivém počasí, představuje prevenci před umrznutím či újmě na jejich zdraví. I při důsledné přípravě se jedná o provizorní a přechodné opatření, které systémově neřeší problematiku bezdomovectví na území města. Kritická teplota byla stanovena na -10°C.

• Opět počítáme s otevřením v pátek 27.1., tentokrát na 2 noci, pak by se mělo oteplit
  • Mrazy jsou třeskuté, -15°C není výjimka. Od 18.1. jsme Teplou židli otevřeli na 7 nocí a pokaždé zde přenocovalo v průměru 14 mužů
  • Provoz Teplé židle byl v roce 2017 letos spuštěn od 5. do 10. ledna 2017, tj. 5 nocí. První den přespalo 8 lidí, 6.1. 13 lidí, 7.1. 14 lidí a 8.1. 12 lidí, 9.1. 10 lidí, celkem zde tedy přečkalo mrazivé noci 57 osob. Kromě 5. ledna kdy se jednalo čistě o muže, od 6. ledna přicházela pokaždé 1 žena.

• Leden 2016 - mrazy udeřily, Teplá židle opět spuštěna

• Zima 2013, 2014 a 2015 byla teplotně nadprůměrná a ke krizovému provozu nedošlo.

Nápady na jiné, dlouhodobější řešení prozatím, díky nákladovosti, nepadly na ornou půdu. Řešení se stále hledá a jednání s městem Beroun probíhají. Od zimy 2013-2014 žádáme každoročně o přidělení příspěvku odvinutého od nákladů první Teplé židle. Projekt byl odsouhlasen, FCHB personálně zajistí a náklady na provoz, ve výši 4000,- Kč za den, pokryje město Beroun.

• 2012 - první Teplá židle v historii města

Projekt Teplá židle byl Farní charitou ve spolupráci s městem Beroun zahájen v 18:00 dne 2. 2. 2012 a potřebným tak na židlích či na přikrývkách na chodbě Denního centra pro osoby bez přístřeší umožnil přečkat 11 nocí. Hned první noc využilo této možnosti 18 osob, v dalších dnech došlo k nárůstu až na počet 33 kdy již byli zájemci odesíláni na Azylový dům sv. Jakuba, kde rovněž zdarma strávili mrazivou noc.
Provoz v období, kdy teploty kolísaly v rozmezí od -13°C do -22°C, v souhrnu umožnil přečkat osobám bez přístřeší 250 nocí, v 50 případech se jednalo o ženy. Nad potřebnými bděli každou noc dva naši zaměstnanci. Policie ČR a Městská policie Beroun byla samozřejmě informována a pravidelně dle dohody pomáhala při řešení konfliktů.
Jako problematické se ukázalo umístění krizového provozu v prostorách Denního centra, protože narušovalo jeho chod a také nevyhovuje kapacitně. Celkově ale hodnotíme projekt velmi úspěšně, pomohl hodně lidem a to bylo jeho účelem. Jistě zafungoval i jako prevence před nelegálním řešením situace ze strany osob bez přístřeší vniknutím do veřejných či soukromých objektů. Dalo by se říci, že Teplá židle byla i důkazem potřebnosti koncepčního řešení namísto krizového provozu do budoucna.

Jak pro město Beroun, tak pro Farní charitu se jednalo o první zkušenost s tímto typem projektu. Velice dobře se však osvědčil jako funkční krátkodobé řešení při silných mrazech, které dobře předchází fatálním důsledkům života na ulici.

Dokument s podrobným vyhodnocením projektu si můžete stáhnou zde

Sháníme kolegyni

Rádi bychom přijali nové zaměstnance. Znáte někoho s chutí a energií, kdo by rád pracoval v sociálních službách a staral se o rodiny, které mají obtíže s penězi, s prací, ve vztahu? Rozklikněte prosím nadpis článku a čtěte dál.

Poděkování za zorganizování sbírky

Děkujeme kolektivu berounské Jazykové školy Hany Vavrečkové za sbírku ošacení pro naše klienty. Materiální pomoc je v terénu moc potřebná, děkujeme za podporu!

Charita: Nikdo nesmí na ulici zmrznout!

Mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Ilustrační foto: Jakub Žák

Nastupující mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Víc než jindy proto hledají útočiště v denních centrech a azylových domech. Charita s tím počítá a rozšiřuje své kapacity. Zavedla mimořádná opatření, jako jsou „teplé židle“ či vyhřívané buňky. Kromě krátkodobého útulku a okamžité nabídky teplého jídla lidem na okraji nabízíme také pomoc s tím, jak se dostat z kolotoče dluhů a odrazit se ode dna.

Vánoční dekorace Šicí dílny k prodeji

Naše šikovné paní ze Šicí dílny mají našité panenky - andělíčky s vánočním kořením v bříšku, ozdoby na stromeček, taštičky a spoustu chňapek s vánoční tématikou. Nakoupit můžete přímo v dílně anebo na vánočních trzích, kterých se účastníme:

Berounská Noc venku se Sašou Uhlovou

Ve čtvrtek 23.11. nasměrují návštěvníci sálu Gymnázia J.Barranda počtvrté pozornost k lidem na okraji společnosti. Prodiskutovat sociální témata přijede Saša Uhlová, novinářka, o jejíž reportážích z prostředí nejhůře placených zaměstnání, se mluví jako o české žurnalistické události roku. V průběhu večera vystoupí také divadelní soubor DivaDno, ve kterém účinkují lidé bez domova.

Potravinová sbírka

V sobotu 11. 11. se konal 5. ročník Národní potravinové sbírky. V Berouně v Penny Marketu jsme žádali o dar potravin a drogistického zboží již počtvrté a nově jsme se zapojili v prodejnách Billa v Berouně a v Hořovicích. Celkem jste nám darovali úžasných 1663 kg pomoci, kterou distribuujeme lidem v nouzi.

Výroční zpráva Farní charity Beroun 2016

Kolika klientům Farní charita Beroun pomohla v roce 2016? Kolika lidem jsme dali práci, ale i kolik všechno kolem stálo? Významné události, novinky loňska, spousta fotografií a jiné nezbytnosti ..čtěte ve výroční zprávě FCHB za rok 2016 zde

V Berouně se replyšuje

Zaznamenali jste reklamu s VVrkou a LEOPRDem? V reklamě na perlivý nápoj už není pes fofolák, ale sympatické duo zvláštních plyšáků. A věděli jste kde se replyšuje a že Replyšovna z reklamy je vlastně Šicí dílna Farní charity Beroun? Nyní práci šikovných, dlouhodobě nezaměstnaných žen z dílny, ocení 5 tisíc majitelů zreplyšovaných zvířátek.

Vydařené trhy. Děkujeme za podporu!

Beroun se o víkendu opět zaplnil návštěvníky z širokého okolí a my jsme na oba dny Hrnčířských trhů tradičně připravili benefiční točení na kruhu. Do pokladničky jste našemu hrnčíři Jakubovi vložili 3 817 Kč. Dalších úžasných 26 587 Kč získala Šicí dílna prodejem chňapek, taštiček, ubrusů a nejrůznějších zvířátek. Také děkujeme panu Mrázovi, který nám poskytl dar ve výši 1 500 Kč a především panu Izbickému za možnost prezentace Farní charity Beroun.

Proč a jak slavíme Velikonoce?

Jak se svou rodinou slaví Velikonoce zaměstnanec Farní charity Beroun a s čím je toto období spjaté, podle katolické tradice? S Pavlem Konrádem, pracovníkem sociální rehabilitace, která dává šanci lidem, kteří jsou dlouhodobě bez práce a domova, jsme si povídali v Domě Charity na Zavadilce.