Krizový noční provoz - poskytnutí místnosti se sociálním zázemím, kam se mohou zdarma lidé uchýlit v mrazivém počasí, představuje prevenci před umrznutím či újmě na jejich zdraví. I při důsledné přípravě se jedná o provizorní a přechodné opatření, které systémově neřeší problematiku bezdomovectví na území města. Kritická teplota byla stanovena na -10°C nebo dlouhodobě trvající teploty pod bodem mrazu.

• otvíráme Denní centrum i přes noc! Teplá židkle bude k dipozici osobám bez přístřeší v pátek 23.2.2018 v 18,00 až do pondělí 26.2. 2018 do 6,00.

• dlohodobě je teplota pod bodem mrazu. Po dohode MěÚ Beroun, který službu spolufinacuje jsme se doholi na otevření.

Zima 2017 a 2018 - projekt spuštěn.Zima 2013, 2014 a 2015 byla teplotně nadprůměrná a ke krizovému provozu nedošlo. V roce 2012 byl poprvé v historii města spuštěn projekt Teplá židle.

Projekt Teplá židle byl Farní charitou ve spolupráci s městem Beroun zahájen dne 2. 2. 2012 a potřebným tak na židlích či na přikrývkách na chodbě Denního centra pro osoby bez přístřeší umožnil přečkat 11 nocí. Hned první noc využilo této možnosti 18 osob, v dalších dnech došlo k nárůstu až na počet 33 kdy již byli zájemci odesíláni na Azylový dům sv. Jakuba, kde rovněž zdarma strávili mrazivou noc.
Provoz v období, kdy teploty kolísaly v rozmezí od -13°C do -22°C, v souhrnu umožnil přečkat osobám bez přístřeší 250 nocí, v 50 případech se jednalo o ženy. Nad potřebnými bděli každou noc dva naši zaměstnanci. Policie ČR a Městská policie Beroun byla samozřejmě informována a pravidelně dle dohody pomáhala při řešení konfliktů.
Jako problematické se ukázalo umístění krizového provozu v prostorách Denního centra, protože narušovalo jeho chod a také nevyhovuje kapacitně. Celkově ale hodnotíme projekt velmi úspěšně, pomohl hodně lidem a to bylo jeho účelem. Jistě zafungoval i jako prevence před nelegálním řešením situace ze strany osob bez přístřeší vniknutím do veřejných či soukromých objektů. Dalo by se říci, že Teplá židle byla i důkazem potřebnosti koncepčního řešení namísto krizového provozu do budoucna.

Jak pro město Beroun, tak pro Farní charitu se jednalo o první zkušenost s tímto typem projektu. Velice dobře se však osvědčil jako funkční krátkodobé řešení při silných mrazech, které dobře předchází fatálním důsledkům života na ulici.

Dokument s podrobným vyhodnocením projektu si můžete stáhnou zde

Charita pro lidi na ulici: nikdo nesmí umrznout!

Ilustrační snímek: Richard Bouda

Současný příliv mrazivého počasí vážně ohrožuje zdraví a životy lidi bez domova. Proto tito častěji než v jiných obdobích hledají útočiště v denních centrech a v azylových domech. Charita s tím počítá a zavedla opatření, aby nikdo nemusel přes noc zůstat na ulici. Stávající kapacity k přenocování Charita navýšila o „teplé židle“ a prodlužuje také provozní hodiny denních center. A lidi bez domova také vyhledává v terénu a nabízí odbornou pomoc v poradnách.

Spouštíme projekt TEPLÁ ŽIDLE!

Z důvodů dlouhodobých nepříznivých klimatických podmínek a po dohodě s Městským úřadem Beroun spouštíme projekt  TEPLÁ ŽIDLE. Otvíráme v pátek 23.2.2018 v 18,00. Cílovou skupinou jsou osoby bez přístřeší, kteří mohou v teplých prostorách Denního centra (Bezručova 928, Beroun) přečkat noc až do ranních hodin (do 6,00). Cílem projektu je ochránit tyto osoby před umrznutím.

Kde potkáte tříkrálové koledníky?

Od 1. do 14. ledna 2018 můžete v Berouně a okolí potkat skupinky králů v kostýmech i bez, děti i dospělé. V našem regionu začne sbírka v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Počaplech, po novoroční mši v neděli 1. ledna. V článku se dozvíte další místa kde se bude koledovat. Na viděnou!

Sháníme kolegyni

Rádi bychom přijali nové zaměstnance. Znáte někoho s chutí a energií, kdo by rád pracoval v sociálních službách a staral se o rodiny, které mají obtíže s penězi, s prací, ve vztahu? Rozklikněte prosím nadpis článku a čtěte dál.

Poděkování za zorganizování sbírky

Děkujeme kolektivu berounské Jazykové školy Hany Vavrečkové za sbírku ošacení pro naše klienty. Materiální pomoc je v terénu moc potřebná, děkujeme za podporu!

Charita: Nikdo nesmí na ulici zmrznout!

Mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Ilustrační foto: Jakub Žák

Nastupující mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Víc než jindy proto hledají útočiště v denních centrech a azylových domech. Charita s tím počítá a rozšiřuje své kapacity. Zavedla mimořádná opatření, jako jsou „teplé židle“ či vyhřívané buňky. Kromě krátkodobého útulku a okamžité nabídky teplého jídla lidem na okraji nabízíme také pomoc s tím, jak se dostat z kolotoče dluhů a odrazit se ode dna.

Vánoční dekorace Šicí dílny k prodeji

Naše šikovné paní ze Šicí dílny mají našité panenky - andělíčky s vánočním kořením v bříšku, ozdoby na stromeček, taštičky a spoustu chňapek s vánoční tématikou. Nakoupit můžete přímo v dílně anebo na vánočních trzích, kterých se účastníme:

Berounská Noc venku se Sašou Uhlovou

Ve čtvrtek 23.11. nasměrují návštěvníci sálu Gymnázia J.Barranda počtvrté pozornost k lidem na okraji společnosti. Prodiskutovat sociální témata přijede Saša Uhlová, novinářka, o jejíž reportážích z prostředí nejhůře placených zaměstnání, se mluví jako o české žurnalistické události roku. V průběhu večera vystoupí také divadelní soubor DivaDno, ve kterém účinkují lidé bez domova.

Potravinová sbírka

V sobotu 11. 11. se konal 5. ročník Národní potravinové sbírky. V Berouně v Penny Marketu jsme žádali o dar potravin a drogistického zboží již počtvrté a nově jsme se zapojili v prodejnách Billa v Berouně a v Hořovicích. Celkem jste nám darovali úžasných 1663 kg pomoci, kterou distribuujeme lidem v nouzi.

Výroční zpráva Farní charity Beroun 2016

Kolika klientům Farní charita Beroun pomohla v roce 2016? Kolika lidem jsme dali práci, ale i kolik všechno kolem stálo? Významné události, novinky loňska, spousta fotografií a jiné nezbytnosti ..čtěte ve výroční zprávě FCHB za rok 2016 zde