Krizový noční provoz - poskytnutí místnosti se sociálním zázemím, kam se mohou zdarma lidé uchýlit v mrazivém počasí, představuje prevenci před umrznutím či újmě na jejich zdraví. I při důsledné přípravě se jedná o provizorní a přechodné opatření, které systémově neřeší problematiku bezdomovectví na území města. Kritická teplota byla stanovena na -10°C.

• Opět počítáme s otevřením v pátek 27.1., tentokrát na 2 noci, pak by se mělo oteplit
  • Mrazy jsou třeskuté, -15°C není výjimka. Od 18.1. jsme Teplou židli otevřeli na 7 nocí a pokaždé zde přenocovalo v průměru 14 mužů
  • Provoz Teplé židle byl v roce 2017 letos spuštěn od 5. do 10. ledna 2017, tj. 5 nocí. První den přespalo 8 lidí, 6.1. 13 lidí, 7.1. 14 lidí a 8.1. 12 lidí, 9.1. 10 lidí, celkem zde tedy přečkalo mrazivé noci 57 osob. Kromě 5. ledna kdy se jednalo čistě o muže, od 6. ledna přicházela pokaždé 1 žena.

• Leden 2016 - mrazy udeřily, Teplá židle opět spuštěna

• Zima 2013, 2014 a 2015 byla teplotně nadprůměrná a ke krizovému provozu nedošlo.

Nápady na jiné, dlouhodobější řešení prozatím, díky nákladovosti, nepadly na ornou půdu. Řešení se stále hledá a jednání s městem Beroun probíhají. Od zimy 2013-2014 žádáme každoročně o přidělení příspěvku odvinutého od nákladů první Teplé židle. Projekt byl odsouhlasen, FCHB personálně zajistí a náklady na provoz, ve výši 4000,- Kč za den, pokryje město Beroun.

• 2012 - první Teplá židle v historii města

Projekt Teplá židle byl Farní charitou ve spolupráci s městem Beroun zahájen v 18:00 dne 2. 2. 2012 a potřebným tak na židlích či na přikrývkách na chodbě Denního centra pro osoby bez přístřeší umožnil přečkat 11 nocí. Hned první noc využilo této možnosti 18 osob, v dalších dnech došlo k nárůstu až na počet 33 kdy již byli zájemci odesíláni na Azylový dům sv. Jakuba, kde rovněž zdarma strávili mrazivou noc.
Provoz v období, kdy teploty kolísaly v rozmezí od -13°C do -22°C, v souhrnu umožnil přečkat osobám bez přístřeší 250 nocí, v 50 případech se jednalo o ženy. Nad potřebnými bděli každou noc dva naši zaměstnanci. Policie ČR a Městská policie Beroun byla samozřejmě informována a pravidelně dle dohody pomáhala při řešení konfliktů.
Jako problematické se ukázalo umístění krizového provozu v prostorách Denního centra, protože narušovalo jeho chod a také nevyhovuje kapacitně. Celkově ale hodnotíme projekt velmi úspěšně, pomohl hodně lidem a to bylo jeho účelem. Jistě zafungoval i jako prevence před nelegálním řešením situace ze strany osob bez přístřeší vniknutím do veřejných či soukromých objektů. Dalo by se říci, že Teplá židle byla i důkazem potřebnosti koncepčního řešení namísto krizového provozu do budoucna.

Jak pro město Beroun, tak pro Farní charitu se jednalo o první zkušenost s tímto typem projektu. Velice dobře se však osvědčil jako funkční krátkodobé řešení při silných mrazech, které dobře předchází fatálním důsledkům života na ulici.

Dokument s podrobným vyhodnocením projektu si můžete stáhnou zde

Přednáška o bezdomovectví na Kladně

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná zdravotnická škola Kladno (Havířská 1141) oslovila tým našeho Terénního programu s žádostí o přednášku na téma bezdomovectví. Povídání o životě na ulici a příklady z praxe sociálních pracovníků studenty zaujaly a jejich otázky a zájem o téma byly i pro nás velmi přínosné. Děkujeme za pozvání!

Teplá židle opět otevřena

Lidé bez domova se mají kam ukrýt před mrazivým počasím. Denní centrum pro osoby bez přístřeší se v Berouně mělo otevřelo na 7nocí od 18.1. a pokaždé zde přenocovalo v průměru 14 mužů. Krizový noční provoz bude pokračovat opět od zítra 27.1. do neděle.

Teplá židle se dnes v noci opět otevírá

Díky avizovanému poklesu teplot až k -18° C dnes v noci (z 10. na 11. ledna 2017) opět proběhne krizový noční provoz Denního centra pro osoby bez přístřeší.

První noc Teplou židli využilo 9 osob, druhou již 14

Noc na pátek 6. 1. 2017 přečkalo v teple Denního centra celkem 9 mužů z ulice. V noci na sobotu bylo opět Denní centrum pro osoby bez přístřeší otevřeno i na noc, přivítalo 13 mužů a 1 ženu, kteří zde noc strávili v teple. S krizovým nočním provozem Teplá židle počítáme ještě dvě noci, na neděli a pondělí, poté se má oteplit.

Spouštíme Teplou židli

Kvůli dlouhodobému poklesu teplot otevíráne prostory Denního centra pro osoby bez přístřeší zdarma i na noc. Ke spuštění programu tzv. Teplá židle dojde dnes, ve čtvrtek 5.1. a podle plánu potrvá do neděle kdy má dojít k oteplení. Otevřeno bude od 18 hodin do 06 ráno druhý den.

Více než šest tun potravin pro potřebné

Charity v pražské arcidiecézi se podílely na organizaci 3. ročníku Národní potravinové sbírky konané v sobotu 12 listopadu. Probíhala po celé zemi, zapojilo se do ní 600 obchodů, tisíce dobrovolníků a dárců. Farní charita Kolín, Arcidiecézní charita Praha, Farní charita Vlašim, Farní charita Lysá nad Labem, Farní charita Příbram a Farní charita Beroun získaly v průběhu sbírky celkem 6 323 kilogramů potravin.

Stavba kapličky v plném proudu

Farní charita Beroun zvítězila v počinu Era pomáhá regionům s projektem: Venkovní kaple – intimní místo tichosti a klidu. Venkovní "kaplička" na zahradě Domova pro seniory s Alzheimerovou chorobou bude sloužit k odpočinku a k pomoci udržovat duchovní život seniorů, na který byli zvyklí. Prostory budou také sloužit k důstojnému rozloučení v případě úmrtí klientů.

Výběrové řízení na místo ředitele / ředitelky Farní charity Beroun

Arcidiecézní charita Praha vypisuje výběrové řízení na místo ředitele / ředitelky Farní charity Beroun.

Nová Hyundai i20 pro pečovatelky

Od tohoto týdne jezdí šest pečovatelek z berounské Farní charity novými vozy Hyundai i20 z autosalónu Exclusive Cars v Žebráku. Bílé vozy s logem charity budou zajíždět k seniorům nebo osobám se zdravotním postižením po celém Berounsku. Farní charita Beroun nabízí pečovatelskou službu již od roku 2004 a dnes se stará o více než sto padesát uživatelů, kteří využívají dovoz obědů a zajištění individuální péče a pomoci.

Děkujeme za podporu při hrnčířských trzích

Slunko o víkendu vydatně pražilo, Beroun byl plný návštěvníků z širokého okolí a my jsme po oba dny opět benefičně točili na kruhu. Do pokladničky jsme tím vybrali 1 657 Kč. Dalších úžasných 26 158 Kč získal Azylový dům sv. Josefa prodejem výrobků klientů - tašek, korálkových náramků a broží a Šicí dílna prodejem chňapek, taštiček, ubrusů a nejrůznějších zvířátek. Také děkujeme panu M. Mrázovi, který nám poskytl dar ve výši 1 000 Kč.