Sháníme kolegyni

Rádi bychom přijali nové zaměstnance. Znáte někoho s chutí a energií, kdo by rád pracoval v sociálních službách a staral se o rodiny, které mají obtíže s penězi, s prací, ve vztahu? Rozklikněte prosím nadpis článku a čtěte dál.

Kdo jsem a co dělám?

Jmenuji se Klára Pazderová a jsem zaměstnankyně berounské charity, konkrétně sociálně aktivizační služby.
Je 8 hodin ráno a přicházím do své kanceláře v Lochovicích. Než vyjedu do terénu na první smluvenou schůzku, zkontroluji e-maily a vyřeším několik hovorů, protože telefonovat během návštěvy rodin by nebylo fér. Do služebního auta si připravím potravinovou a materiální pomoc pro potřebné rodiny a vyrážím.

Přijíždím před první dům. Již před domem stojí a vítá mne maminka Jitka s dcerou Kačenkou, jdou mi naproti. Matce předávám potraviny a Kačence malou dobrotu. Společně vcházíme dovnitř. S Jitkou řeším jejich současné nové bydlení. Společně pročítáme nájemní smlouvu a pomáhám při vyplňování žádosti o dávky státní sociální podpory. Jako matka samoživitelka nezvládne platit nájem bez pomoci státu. Kačenka si hraje, občas přinese ukázat obrázek, který namalovala. Povídáme si o budoucnosti. Kačenka půjde brzy do školky a Jitka chce začít pracovat. Radím jí s hledáním práce a domlouváme se, že až se příště uvidíme, poví mi, jak byla úspěšná a kdyžtak probereme další nabídky. Loučím se s oběma, sedám do auta a jedu na schůzku za maminkou Martinou a jejím manželem Jirkou.

Martina s Jirkou mají dceru Verunku, která s nimi bohužel nebydlí. Verunka má zdravotní postižení a jejich současná situace jim nedovoluje se o dceru dobře postarat. Verunku mají u sebe pouze o víkendech. Povídáme si o úklidu a o přípravách před příjezdem dcery. Martina s Jirkou spolupracují s naší službou už delší dobu a mají většinu věcí připravených. Společně si povídáme o plánech na víkend. Na svou dceru se moc těší. Nechávám Verunce malé překvapení ve formě sladkosti z potravinové sbírky. Loučíme se a já se vracím do kanceláře.

Sepíšu záznamy z obou schůzek a chvilku si odpočinu, čekají mne ještě 2 rodiny. Po obědě jedu za maminkou Petrou a jejími dětmi Honzíkem a Janičkou. Maminka s dětmi mne už čekají, jsme domluvené, že půjdeme na společnou procházku. Honzík a Janičkou jsou velmi živé děti, pobíhají okolo nás. Maminka je z nich občas unavená, neví si rady a trápí ji, že často neposlouchají. Na hřišti si hrají s ostatními dětmi – houpou se, sbírají kamínky. Mluvím s maminkou o hranicích při výchově. Nechávám maminku s dětmi na hřišti a jedu na dnešní poslední návštěvu.

Před domem již postává Michal, se kterým se máme učit matematiku. Maminka Lenka si neví rady a nedokáže synovi pomoci. Společně tedy sedáváme nad učebnicemi a sešitem. Svěřuje se mi, co by si přál k vánocům a bohužel vím, že to v jejich situaci nebude možné. V duchu přemýšlím, jak mu udělat radost. Myslím, že i malý dárek za snahu by ho dokázal motivovat školu nevzdávat. Látku, konkrétně mnohočleny, nakonec vysvětluji Michalovi i mamince. Té ukazuji pomůcky, které mohou pomoci Michalovi k lepším známkám. Vymezuji s matkou pravidla, které by si měli vzít za své. Po skončení schůzky se vracím do kanceláře.

Dnešní den uzavřu opět administrativou a přípravou na zítřek. V půl páté zavírám dveře své kanceláře a jdu za svými blízkými. Každý den je jiný. Někdy poklidný a podle plánu jako ten dnešní, ale občas musím řešit krizové situace. Jsem spokojená, práce mne naplňuje a baví. Starám se 18 sociálně slabých rodin z okolí Berouna a Hořovic. Jejich počet narůstá a vím, že by bylo přínosné i do stávajících jezdit častěji a pomoct nastartovat jejich samostatnost dříve.

Jestli znáte někoho, kdo má chuť a energii na práci jako je moje, ozvěte se mi prosím na telefon 724 057 670 anebo email: betlem@charita-beroun.cz. Farní charita nabízí na tuto pozici plný úvazek. Ze začátku bychom mohli jezdit spolu a poté byste měli svůj okruh rodin. A pokud nemáte sociální vzdělání, nevadí, Kurz pracovníka v sociálních službách si můžete dodělat časem.

Moc se těším na novu kolegyni či kolegu!

Klára Pazderová