Azylový dům sv. Josefa pro matky/otce s dětmi a pro ženy v tísni

Azylový dům v Lochovicích provozovaný Farní charitou Beroun byl pro klienty otevřen 1. února 2011.
Cílovou skupinu matky/otcové s dětmi jsme od 1. ledna 2016 rozšířili o ženy.
Do konce roku 2015 poskytl ubytování 481 klientům.

Azylový dům pro matky/otce s dětmi v tísni v Lochovicích v ziměpokoj Azylového domu na zahradě AD pro matky/otce s dětmi v tísni v Lochovicích

Kontakt   Žádost o umístění do AD

Poslání azylového domu

Farní charita Beroun poskytuje tuto službu v objektu bývalé fary v Lochovicích. Posláním AD je poskytnout uživatelům, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení, psychosociální pomoc a ubytování na nezbytně dlouhou dobu.

Cílová skupina

• Matky/otcové nebo úplné rodiny s nezletilými dětmi bez přístřeší a v hmotné nouzi
  • Rodiny bezprostředně postižené živelnou pohromou
  • Ženy v tísni
  • Oběti domácího násilí, obchodu s lidmi, imigranti a azylanti, osoby komerčně zneužívané, osoby žijící v sociálně vyloučených skupinách
  • Azylové služby nejsou určeny pro osoby, které mají vlastní bydlení, pro osoby v aktuálním stavu zneužívání drog a alkoholu a pro osoby bez povolení pobytu na území ČR

Cíle služby

• Přispět k psychické stabilizaci uživatelů služby
  • Podpořit uživatele v rozvoji samostatnosti a motivovat jej k činnostem, které nevedou k dlouhodobému setrvání v nepříznivé sociální situaci
  • Napomoci rodičům v oblasti řádné péče o dítě

Cena poskytované služby:

Ceny jsou stanoveny v souladu se zákonem o sociálních službách.
Činí 80 Kč za dospělou osobu/den, 50 Kč za 1. dítě/den, 40 Kč za 2. dítě/den a 3. a další dítě 30 Kč za den.

Poskytované služby:

• zajištění ubytování a podmínek pro osobní hygienu
  • pomoc při zajištění stravy, zajištění podmínek pro její samostatnou přípravu
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a obstarávání osobních záležitostí
  • základní sociální poradenství
  • psychologické poradenství
  • právní poradenství
  • výchovně vzdělávací programy (logopedie, speciálně pedagogická činnost) a další aktivizační činnosti

Pravidla pro poskytování služby

• Ubytování je poskytované na základě podání Žádosti o ubytování v AD
  • Se zájemcem o službu je veden vstupní rozhovor
  • Žadatel o službu je povinen věrohodně prokázat svoji totožnost i totožnost dítěte
  • Při podpisu smlouvy předkládá uživatel potvrzení o bezinfekčnosti
  • Smlouva je sepisována na dobu určitou, v délce jednoho měsíce s možností prodloužení, maximálně však na dobu 10 měsíců
  • Podepsáním smlouvy nevzniká uživateli právo na trvalý pobyt

Důvody odmítnutí přijetí zájemce o službu:

Žadatel o sociální službu může být odmítnut z kapacitních důvodů, nespadá do vymezené cílové skupiny, pro kterou je AD určen, je pod vlivem návykových látek, byl-li žadatel v AD již jednou ubytován a smlouva mu byla vypovězena pro hrubé porušení provozního řádu AD, v případě neuhrazení dluhu za ubytování.

Provozní doba je nepřetržitá. Klienti jsou přijímáni do AD podle jejich potřeby od 8.00 do 15.30, na krizové lůžko nepřetržitě.

Kapacita azylového domu je 10 lůžek pro dospělé a 20 lůžek pro děti.

Leták je ke stažení zde.

Financování AD sv. Josefa

Služba AD pro matky/otce s dětmi v tísni je financována z prostředků Středočeského kraje. Na jejím poskytování se také finančně podílí město Hořovice. Příspěvek na sociálně pedagogickou činnost poskytla Nadace Agrofert.

OPZ

Historie:

Azylový dům je vybudován v obci Lochovice, vzdálené 10 km od Hořovic. Přístřeší rodinám v tísni zde nabízí objekt bývalé fary, který si vyžádal rozsáhlou rekonstrukci. Investice potřebné na rekonstrukci získala Farní charita Beroun formou investičního grantu z Regionálního operačního programu Střední Čechy ve výši 13 milionů korun. Chybějící finanční prostředky zhruba ve výši zhruba 1,4 milionu korun charita získala z dalších zdrojů: více než 760 000 korun přispěla německá nadace Renovabis, 60 000 korun darovala nadace Divoké husy, dalších téměř 300 000 korun vynesla veřejná sbírka Pokojíčky a zbývající část finančních prostředků byla pokryta z výtěžku dalších benefičních akcí.

Nahlédnout do historie veřejné sbírky Pokojíčky, která byla vyhlášena na období od 1. 5. 2008 do 1. 4. 2011 můžete zde.

Stavba byla zkolaudována v říjnu 2010 a po dokončení terénních úprav v okolí objektu, kompletním vybavení a doplnění pracovního týmu přivítala první uživatele v únoru 2011.

Fotogalerie zařízení Farní charity Beroun

Potravinová sbírka

V sobotu 11. 11. se konal 5. ročník Národní potravinové sbírky. V Berouně v Penny Marketu jsme žádali o dar potravin a drogistického zboží již počtvrté a nově jsme se zapojili v prodejnách Billa v Berouně a v Hořovicích. Celkem jste nám darovali úžasných 1663 kg pomoci, kterou distribuujeme lidem v nouzi.

Kancelář S.A.S. Betlém na nové adrese

O bezplatnou podporu a pomoc při řešení obtížných životních situací sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi můžete požádat na adrese Lochovice 42, po domluvě je setkání možné také na adrese Bezručova 928 v Berouně. Pro pomoc kontaktujte vedoucí Betlému, Kláru Pazderovou, DiS. na tel. 724 057 670.

Výroční zpráva Farní charity Beroun 2016

Kolika klientům Farní charita Beroun pomohla v roce 2016? Kolika lidem jsme dali práci, ale i kolik všechno kolem stálo? Významné události, novinky loňska, spousta fotografií a jiné nezbytnosti ..čtěte ve výroční zprávě FCHB za rok 2016 zde

V Berouně se replyšuje

Zaznamenali jste reklamu s VVrkou a LEOPRDem? V reklamě na perlivý nápoj už není pes fofolák, ale sympatické duo zvláštních plyšáků. A věděli jste kde se replyšuje a že Replyšovna z reklamy je vlastně Šicí dílna Farní charity Beroun? Nyní práci šikovných, dlouhodobě nezaměstnaných žen z dílny, ocení 5 tisíc majitelů zreplyšovaných zvířátek.

Vydařené trhy. Děkujeme za podporu!

Beroun se o víkendu opět zaplnil návštěvníky z širokého okolí a my jsme na oba dny Hrnčířských trhů tradičně připravili benefiční točení na kruhu. Do pokladničky jste našemu hrnčíři Jakubovi vložili 3 817 Kč. Dalších úžasných 26 587 Kč získala Šicí dílna prodejem chňapek, taštiček, ubrusů a nejrůznějších zvířátek. Také děkujeme panu Mrázovi, který nám poskytl dar ve výši 1 500 Kč a především panu Izbickému za možnost prezentace Farní charity Beroun.

Hledáme materiální pomoc pro rodinu

Náš azylový dům pro matky s dětmi v tísni v Lochovicích za svoji činnost od roku 2011 pomohl více než 500 uživatelům. Každé osamostatnění klientů a návrat rodiny do "běžného" života je pro sociální pracovníky radostí z naplnění cíle služby. V těchto dnech pro maminku, paní Radku se dvěma dětmi (3 a 8 let), hledáme pomoc se zařizováním bytu. Maminka bude ráda za jakékoliv vybavení jako je nábytek, elektrospotřebiče apod.

Proč a jak slavíme Velikonoce?

Jak se svou rodinou slaví Velikonoce zaměstnanec Farní charity Beroun a s čím je toto období spjaté, podle katolické tradice? S Pavlem Konrádem, pracovníkem sociální rehabilitace, která dává šanci lidem, kteří jsou dlouhodobě bez práce a domova, jsme si povídali v Domě Charity na Zavadilce.

Třešnička na dortu skvělé spolupráce putuje do Lochovic

V pořadí devátý vůz značky Hyundai z autosalónu Exclusive Cars v Žebráku dnes přibyl k osmi, kterými od podzimu disponuje pečovatelská služba Farní charity Beroun. Vůz byl za velice výhodných podmínek naší organizaci zapůjčen. Klíče dnes předal řediteli Farní charity Beroun vedoucí prodeje, pan Karel Feureisl.

Spouštíme Teplou židli

Kvůli dlouhodobému poklesu teplot otevíráne prostory Denního centra pro osoby bez přístřeší zdarma i na noc. Ke spuštění programu tzv. Teplá židle dojde dnes, ve čtvrtek 5.1. a podle plánu potrvá do neděle kdy má dojít k oteplení. Otevřeno bude od 18 hodin do 06 ráno druhý den.

Nová Dětská skupina v Berouně

Farní charita Beroun nově otevírá od 2. 1. 2017 Dětskou skupinu – zařízení péče o předškolní děti.  Nabízí umístění dětí od 2 let, případně pro šikovná mladší batolátka. Umístění denně ani na celý den není podmínkou, minimální doba hlídání je 3 hodiny. Cena je 30 Kč za hodinu plus stravné, při celoměsíčním hlídání 20% sleva.