Přednáška v komárovské škole o rodinách bez domova

Na nezodpovězené otázky ohledně lidí bez domova se vydali zaměstnanci Azylového domu v Lochovicích odpovědět do základní školy T. G. Masaryka v Komárově.

Ve čtvrtek 11. května nás v 5.A uvítala paní učitelka Vlčková se svojí třídou. Navázali jsme na školní osnovy a povídali si o tom co je to rodina, jaké má funkce a co se dá dělat v případech, kdy dětem doma není dobře. Navázali jsme tématem finanční situace a rozpadem rodiny.  Děti byly velmi zvídavé a báječně se zapojily nejen do diskuze, ale jako zkušení figuranti ztvárnily situaci, kdy se rodina „Králíkova“ vinou ztráty zaměstnání tatínka, dostane do dluhů, přijde o bydlení a žádá o ubytování v azylovém domě. Děti se dozvěděly, jak vypadá sociální práce v takovémto zařízení, a že lidé, kteří se ocitnou bez domova, nemusí být nutně „jiní“ než ostatní. Společně strávený čas rychle utekl – děti na rozloučenou nakreslily pro děti v našem „azyláku“ obrázek a všichni se na něj podepsali… Děujeme za spolupráci a v červnu se těšíme na druhé kolo – tentokrát v 5. B :o)

Bc. Alena Nováková, DiS.