Koleda Tříkrálové sbírky je sečtena. V Berouně opět padl rekord!

Do sedmnácti sbírkových pokladniček se koledníkům letos v Berouně a okolí podařilo vybrat 69 115 Kč. Jde o rekordní částku, oproti loňsku se podařilo vykoledovat o 20 tisíc korun více. Rozklikněte nadpis - čtěte více.

Tisková zpráva, 15. 1. 2016, Beroun

Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou ČR je největší dobrovolnickou akcí u nás. V návaznosti na starou lidovou tradici chodí skupinky tří králů od domu k domu nebo koledují v ulicích. Od neděle 2. do 10. ledna 2016 se vydaly koledovat pro šestnáctý ročník sbírky.

Tříkrálovou sbírku v Berouně a okolních obcích zajišťuje Farní charita Beroun. Do sedmnácti sbírkových pokladniček se koledníkům letos podařilo vybrat 69 115 Kč. Jde o rekordní částku, oproti loňsku se podařilo vykoledovat o 20 tisíc korun více. Výnos sbírky na Berounsku bude určen na školní pomůcky a aktivity pro děti ze sociálně slabých rodin a na opravu herních prvků na hřišti azylového domu sv. Josefa v Lochovicích. Další pomocí bude oprava vodovodní přípojky pro nemocného, nízkopříjmového seniora, pana K.

„Letos svůj čas věnovalo podpoře sociálních služeb 140 koledníků a vedoucích skupinek. Velice děkujeme každému dárci, který přispěl a pomohl nám dosáhnout takové úžasné částky!“ říká koordinátorka sbírky, Jitka Papežová.

Pokračuje výčtem a poděkováním skupinám koledníků: „Berounské koledování zahájili skauti střediska Radost a Naděje, kteří během svých schůzek v tříkrálovém týdnu brázdili okolí Husova náměstí. Díky zaměstnancům charity přibyly nové skupinky například v Počaplech, Zavadilce, Závodí, na Malém sídlišti a na Tetíně. Historicky poprvé se letos koledovalo také v Louníně, na Tmani, v Knížkovicích, v Bítově a podpořili nás nově i dva tatínkové ze Suchomast, kteří vyrazili po obci se svými dětmi. O druhém koledovacím víkendu se v Lochovicích jedna pěší skupinka vydala z azylového domu pro matky s dětmi a druhá na koních ze statku rodiny Mašků. Tato družina vyjíždí každoročně i s hudebními nástroji a přináší požehnání od Lochovic přes Netolice do Obory. Ke klasickým koledníkům také patří rodina Hofmeisterova v Koněprusích a pan Jambor v Berouně. Ten do své pokladničky vykoledoval jako obvykle nejvíc a je velkou oporou sbírky. Další naší stálicí jsou nejmenší koledníčci, děti z Katolické mateřské školy s paní učitelkou Koubkovou. Letos nás mile překvapili obyvatelé Pensionu Domova pro důchodce v Berouně, kteří si sami vyrobili kostýmy tří králů. Další koledníci – zaměstnanci Farní charity se svými dětmi pak potěšili písničkou babičky a dědečky v Domově seniorů TGM. Tříkrálové koledování zakončil tradičně Tříkrálový koncert pěveckého sboru Comodo v kostele sv. Václava v Loděnicích.“